Kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı

Taze kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı. Kurban eti direkt buzdolabına konur mu. Taze et direkt derin dondurucuya konur mu. Kurban eti yıkanıp buzdolabına konur mu.

Kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı

Taze Kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı
Taze Kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı

Kasaptan alınan etler doğrudan buzdolabına veya derin dondurucuya konabilir. Çünkü, kasaplar eti birkaç gün boyunca 2-8 derece arasında özel dolaplarda dinlendiriyorlar.

Hayvan kesildikten sonra etteki hayati fonksiyonlar hemen durmayıp, bir süre daha devam eder. Bu süre içerisinde ette çeşitli biyokimyasal ve biyofiziksel değişimler olur. Bu değişimlerin uygun sıcaklıkta ve sürede oluşmasıyla et, üstün kaliteli ete dönüşür. 

Taze kurban eti de, sıcaklığı düşmeden buzdolabına doğrudan konmamalı.

Kurban eti direkt buzdolabına konur mu

Yeni kesilmiş taze kurban eti, sıcak olduğu için doğrudan buzdolabına konmaz. Ayrıca, sıcak et parçalanmaz. Çünkü, sıcak et kemik ve dokulardan kolay sıyrılmaz, et ziyan olabilir.

Eğer kurban, koç ve koyun gibi küçükbaş hayvan ise 4 saat, boğa ve tosun gibi büyükbaş ise 8-10 saat serin bir yerde bekletilmeli.

Etler üst üste fazla konmamalı, ayrıca üzerleri de sinek konmaması için sadece ince bir tülbent ile örtülmeli. Etin üzeri tencere kapağı, tepsi veya kalın naylon ile örtülür ise etin soğuması gecikir.

Eğer etler soğutulmadan, üst üste gelecek şekilde plastik poşetlere konup buzdolabına alınırsa, etin iç yüzeyi hala sıcakken dış yüzeyden soğumaya başlar. Bu durumda, etin iç kısmı daha uzun sürede soğur, ette renk değişimi ve hatta yeşillenmeler görülür. Bunun sebebi, ette bakteri ve mantar üremesi, yani etin bozulmasıdır.

Etin her tarafı oda sıcaklığına ulaştıktan sonra, çelik tepsiye alınır ve buzdolabının orta raflarına konur. Bu işlem sırasında etin kokusu dolabın içine yayılmaması için üzerlerine başka bir çelik tepsi örtülebilir.

Mutlaka çelik tepsi kullanın

Tepsiler kesinlikle plastik olmamalı. Çünkü, plastik tepsiler dolabın içindeki soğuk havanın ete ulaşmasını geciktirir.

Etleri buzdolabına koymadan önce Hızlı Soğutma özelliğini çalıştırın

Oda sıcaklığına gelmiş kurban etini, buzdolabına koymadan 1 saat önce dolabınızın Hızlı Soğutma, HS, SC, Super Cool veya Turbo Modunu çalıştırın. Bu özelliğin nasıl çalıştıracağınızı bilmiyor iseniz, dolabınızın kullanma kılavuzuna veya internet sitesine bakın. Kurban eti her ne kadar oda sıcaklığına gelmiş olsa dahi, et miktarı fazla olacağı için dolabın ısısı kısa sürede +8 derecenin üzerine çıkacaktır. Bunu önlemek için buzdolabınızın Hızlı Soğutma özelliğini önceden çalıştırarak +4 dereceye kadar soğumasını sağlayın.

Hızlı Soğutma özelliği çoğu buzdolabında 2-15 saat çalışıp duracaktır. Dolabın ısısının +4 derece korunması için, dolabınızın ayarını +4 dereceye getirmeyi de unutmayın.

Kurban eti buzdolabında ne kadar saklanmalı

Kurban kesildikten, yüzüldükten sonra dahi kaslarda enerji bitene kadar kaslarda kasılma devam eder. Bu oksijensiz ortamda yeterli enerji olmadığında kasılan kaslar gevşeyecek enerji bulamaz ve kasılı kalır. Bu nedenle de et sertleşir. Bu sürece Ölüm Katılığı (Rigor Mortis) denir.

Sertleşen etin gevşemesi için, küçükbaş hayvanların 1-2 gün, büyükbaş hayvanların ise 4-5 gün +4 derece buzdolabında bekletilmesi gerekiyor. Bekleme esnasında etin yapısındaki enzimler sayesinde, et gevşemeye ve lezzet açısından olgunlaşmaya başlar. Bu sayede, etin pişme süresi de kısalır. Bu sebeple kurban kesildikten hemen sonra etlerin hemen pişirilmesi çok doğru bir yaklaşım değildir.

Taze et direkt derin dondurucuya konur mu

et ve derin dondurucu
Taze Kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı – Taze et direkt derin dondurucuya konur mu

Küçükbaş kurban eti 1-2 gün, büyükbaş kurban eti ise 4-5 gün buzdolabında +4 derecede dinlendirildikten sonra yemeklik miktarlarda parçalanır. Parçalanan etler saklama poşetlerine alınarak derin dondurucuya konur. Bir üst paragrafta ayrıntılarını paylaştığım nedenlerden dolayı taze kurban eti direkt derin dondurucuya konmaz. Derin dondurucuya konan kurban eti, 12 ay boyunca saklanabilir.

Et poşetinin üzerine tarih yazmayı unutmayın

Derin dondurucuya konan et poşetinin üzerine tarih yazmayı unutmayalım. Daha sonra dondurucuya konacak başka etler ile kurban etinin karışarak 12 ayı geçmiş etin tüketilmesini bu şekilde önleyebiliriz.

Kurban eti yıkanıp buzdolabına konur mu

Kurban eti yıkanmamalı
Kurban eti yıkanmamalı

Taze kurban eti yıkanmamalı. Yıkanır ise üzerindeki bakteriler ete daha fazla yayılır. Eğer etin üzerinde yabacı maddeler var ise nemli kağıt havlu ile silinebilir. Ayrıca, su ile temas eden etin tadı da bozulur. Bu nedenle, taze kurban eti yıkanıp buzdolabına konmaz.

Konu ile ilgili diğer yazılar

Kurban Bayramı Faaliyetlerinde Zoonotik Hastalıklar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Çamaşır suyu ile su dezenfeksiyonu