Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir

Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir. Yurt dışına çıkmak için AB (Avrupa Birliği) uyumlu aşı pasaportu nasıl alınır. 18 yaş altı çocuklar aşı pasaportu nasıl alabilir. Health Pass nedir. T.C. Sağlık Bakanlığı Health Pass Mobil Uygulaması nedir. Dijital Sağlık Sertifikası ve Dijital Sağlık Cüzdanı nedir. Health Pass uygulamasına dijital aşı sertifikası nasıl yüklenir.

Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir.

Aşı Pasaportunun asıl ismi, AB Dijital Covid Sertifikasıdır.

Kişilerin Covid-19 aşısı olup olmadıklarını, oldularsa nerede ve hangi aşıyı olduklarını, hastalığı geçirmişlerse iyileştiklerine dair bilgiyi, antikor seviyelerini ve Covid-19 test sonuçlarını içeren bir Dijital Sağlık Sertifikasıdır

Avrupa Birliği Uyumlu Aşı Pasaportunun doğru ismi: AB Covid-19 Dijital Sertifikası

AB Covid-19 Dijital Sertifika Uygulaması, 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle birlik kapsamında hayata geçti. Birlik dışındaki ülkelerin sertifikalarının birlik kapsamında geçerli olabilmesi için AB yürütme organı olan Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Avrupa Komisyonu 19 Ağustos günü almış olduğu karar ile; Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya tarafından verilen Covid-19 aşı sertifikalarını tanıdı.

AB Covid-19 Dijital Sertifikası geçerli ülkeler. (23 Ağustos itibari ile harita henüz güncellenmedi)

Covid-19 aşı sertifikası ve geçerli vizeye sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 20 Ağustos Cuma gününden itibaren, 27 Avrupa Birliği ülkesine sorunsuz şekilde seyahat edebiliyorlar

AB Covid-19 Dijital Sertifikasının temel özellikleri nelerdir

  • Dijital ve/veya kağıt ortamda olmalı
  • QR kodu ile sorgulanabilmeli
  • Ücretsiz olmalı
  • Ulusal dilde ve İngilizce olarak hazırlanmalı
  • Güvenli (yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmeye karşı)
  • Tüm AB ülkelerinde geçerli olmalı

Serbest dolaşıma nasıl yardımcı olacak?

Sertifika, tüm AB üye devletlerinde kabul ediliyor. Yürürlükteki kısıtlamaların koordineli bir şekilde kaldırılabilmesini sağlamaya yardımcı olacak.

AB Dijital COVID Sertifikası sahibi seyahat ederken prensipte serbest dolaşım kısıtlamalarından muaf olmalıdır. Üye Devletler, halk sağlığını korumak için gerekli ve orantılı olmadıkça AB Dijital COVID Sertifikası sahiplerine ek seyahat kısıtlamaları getirmekten kaçınmalıdır. 

Yurt dışına çıkmak için AB (Avrupa Birliği) uyumlu aşı pasaportu nasıl alınır

Aşı pasaportu alabilmek için, cep telefonunun internet tarayıcısı ile E-Nabız internet sitesine giriş yapılması ve uygulanan her aşı için ayrı ayrı Aşı Sertifikası oluşturulması gerekiyor. Telefondaki Android E-Nabız uygulaması (v2.8.9) işe yaramamakta. E – Nabız uygulamanızın sürümünün v2.9.0 veya üzerinde olması gerekiyor.

E Nabız Android Uygulaması ile Aşı Sertifikası nasıl oluşturulur

AB uyumlu sağlık pasaportu linkine tıklıyoruz
Aşı Sertifikası Oluştur düğmesi ile daha önce yaptırmış olduğumuz aşıların sertifikalarını oluşturuyoruz
Aşı sertifikalarının görünümü bu şekilde. Sertifikaların altındaki TAN kodlarına dikkat

Maalesef, E Nabız ile oluşturulan aşı sertifikaları, telefondaki Health Pass uygulamasına aktarılamıyor.

Oluşturulan aşı sertifikalarının fotoğraflarını başka bir telefon ile çekin. Daha sonra, telefonunuzdaki Health Pass uygulamasını açın ve daha önce başka bir telefon ile çektiğiniz fotoları taratın. Bu şekilde aşı sertifikalarını Health Pass uygulamasına kayıt edebilirsiniz

E- Nabız sitesi ile Aşı Sertifikası nasıl oluşturulur

Cep telefonu ile E Nabız internet sitesine giriş yapalım.
E Nabız internet sitesine girdikten sonra COVID-19 düğmesine tıklıyoruz
COVID-19 Aşı Bilgileri yazısının sağ tarafındaki üst üste 3 noktaya tıklayıp menüyü açalım. Buradan da AB Uyumlu Sağlık Pasaportu linkine tıklayalım
Yaptırdığımız aşılar için Aşı Sertifikası oluşturmak gerekiyor
Aşı Sertifikası Oluştur düğmesi ile daha önce yaptırmış olduğumuz aşıların sertifikalarını oluşturuyoruz
Her aşı için AYRI sertifika oluşturmamız gerekiyor
Her aşı için AYRI sertifika oluşturmamız gerekiyor
Her aşı için AYRI sertifika oluşturmamız gerekiyor
Health Pass TAN kodu nedir

Health Pass Uygulamasında TAN Kodu nedir

TAN kodu, İngilizce “Transaction Authentication Number” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçeye, İşlem Kimlik Doğrulama Numarası olarak çevrilebilir. Sağlık Bakanlığı Health Pass uygulamasına, E Nabız ile oluşturulan aşı sertifikalarının yüklenmesi için gereken tek kullanımlık şifredir.

E Nabızdan TAN kodu alamıyorum. Sorun nedir

Bazı cep telefonlarında, E Nabız uygulamalarında aşı sertifikası alırken alt kısımda TAN kodu yer almıyor. Eğer bu sorunu yaşarsanız, laptop veya masa üstü bilgisayar ile E Nabız hesabınıza girin ve aşı sertifikası oluşturun

Her aşı sertifikası için AYRI karekod oluşturuluyor. Bu karekodlar ile T.C. Sağlık Bakanlığı Health Pass Mobil Uygulaması yardımı ile Aşı Pasaportu oluşturacağız.

Bu aşamadan sonra yapacağımız işlem biraz garip hatta komik olabilir.

Oluşturduğumuz bu karekodları Health Pass Mobil Uygulamasına okutmamız gerekiyor. Ancak, henüz Health Pass Mobil Uygulamasının telefona veya bilgisayara kayıtlı karekodları okuma özelliği olmadığı için bu karekodların fotoğraflarını başka bir telefon ile çekip kaydetmemiz gerekiyor.

Eğer buraya kadar olan işlemleri bilgisayar ile yaptı iseniz işiniz daha kolay. Çünkü, cep telefonunu ile bilgisayardaki karekodları kolayca okutabiliriz

T.C. Sağlık Bakanlığı Health Pass Mobil Uygulaması nedir

Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir – T.C. Sağlık Bakanlığı Health Pass Mobil Uygulaması nedir

Health Pass uygulaması aşı, test ve bağışıklık sertifikalarınızı uluslararası standartlarda saklayabileceğiniz ve seyahat esnasında kolaylıkla kullanabileceğiniz bir Dijital Sağlık Cüzdanıdır.

Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir – Health Pass

e-Nabız uygulaması üzerinden aşı, test ve bağışıklık bilgilerinizi Health Pass isimli Dijital Sağlık Cüzdanınıza aktarıp sertifikaya dönüştürebilir, ürettiğiniz sertifikaları telefonunuz üzerinde güvenli şekilde saklayabilirsiniz.

Health Pass, uluslararası seyahatin hızlı ve güvenilir şekilde ilerlemesi ve ülkeler arası pandemi ile mücadeledeki iş birliklerini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiştir.

Dijital Sağlık Sertifikanız AB Dijital Green Certificate standardı ile uyumludur

Avrupa Birliği tarafından yayınlanan Digital Green Certificate standardı ile uyumludur. Test, aşı, bağışıklık verilerinin laboratuvarlar, denetleyiciler ve yolcular arasındaki güvenli akışını yönetmeyi ve doğrulamayı hedeflemektedir.

Sertifikalar, dijital sağlık cüzdanlarında saklanabiliyor

T.C. Sağlık Bakanlığı HealthPass Mobil Uygulamasını nasıl cep telefonuma indirebilirim

Appstore için tıklayınız

Google Play için tıklayınız

Huawei AppGallery için tıklayınız

HealthPass Mobil Uygulaması Aydınlatma Metni için tıklayınız

HealthPass Mobil Uygulaması Kullanıcı Sözleşmesi için tıklayınız

Dijital Sağlık Cüzdanı nedir

Dijital Sağlık Cüzdanları, dijital sağlık sertifikalarının saklandığı ve gereğinde ilgili kuruluşlar ile paylaşılabildiği elektronik cüzdanlardır. Bu cüzdanların bir örneği de yazımıza konu olan Health Pass Mobil Uygulamasıdır.

Dijital Sağlık Cüzdanlarında, Dijital Sağlık Sertifikaları saklanabilir ve doğrulanabilir
Dijital Sağlık Sertifikaları, Dijital Sağlık Cüzdanlarında saklanıyor

Ülkemizde kullanılan diğer dijital sağlık cüzdanlarına örnek olarak, Türk Hava Yolları IATA Travel Pass seyahat cüzdanı da gösterilebilir.

Yurt dışından ise, IBM Digital Health Pass ve H-Connect Digital Health Wallet Dijital Sağlık Cüzdanları örnek gösterilebilir

Health Pass uygulaması ile sadece aşı sertifikaları değil, daha önce COVID geçirerek bağışıklık taşıyıp taşımadığınız ve yaptırmış olduğunuz PCR test sonuçlarına ait dijital sertifikalarınız da saklanmaktadır.

Son 6 ay içerisinde COVID-19 pozitif test sonucunuz olması durumunda E-Nabız sitesinden Bağışıklık Sertifikanızı oluşturabilirsiniz.
Son 72 saat içerisinde yapılmış ve Negatif sonucu olan COVID-19 testleri için E- Nabız sitesinden COVID-19 Test Sertifikanızı oluşturabilirsiniz.

Health Pass uygulamasına dijital aşı sertifikası nasıl yüklenir

Buraya kadar, E- Nabız internet sitesinde Dijital Aşı Sertifikalarının nasıl oluşturulacağını paylaştık.

Bilgisayarınız var ise, Health Pass uygulamasını cep telefonunuzda açıp, bilgisayarınızdaki aşı sertifikalarının karekodlarını okutup Dijital Sağlık Cüzdanınıza aktarabilirsiniz.

E-Nabız internet sitesinde daha önce oluşturduğunuz aşı sertifikalarının karekodlarını okutup, Dijital Sağlık Cüzdanınıza aktarabilirsiniz.
Aşı sertifikanızı DAHA ÖNCE E-Nabız İNTERNET SİTESİNDE oluşturmanız, daha sonra sertifikaların karekodlarını Health Pass uygulaması ile okutmanız gerekiyor. Karekodu okuttuktan sonra 2. aşamada TAN Kodunu elle girmeyi unutmayın

Eğer bilgisayarınız yok ise, başka bir cep telefonu ile aşı sertifikalarının karekodlarını fotoğrafını çekmeniz, daha sonra da kendi telefonunuzdaki Health Pass uygulamasını açıp sertifikalarının karekodlarını okutup Dijital Sağlık Cüzdanınıza aktarmanız gerekiyor

Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir- Türkiye Cumhuriyeti Sinovac CoronaVac Dijital Aşı Sertifikası Örneği
Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir – Türkiye Cumhuriyeti Biontech Comirnaty Dijital Aşı Sertifikası Örneği
Health Pass Dijital Sağlık Cüzdanında 3 ayrı aşıya ait dijital aşı sertifikaları kayıtlı halde

Health Pass uygulaması Türkiye Cumhuriyeti aşı kimliğini okumuyor

Health Pass uygulamasına aşı kimliği eklenmesi mümkün değil. Uygulanan aşıların E-Nabız internet sitesi üzerinden AB uyumlu Dijital Aşı Sertifikasına çevrilip, bu sertifikanın Health Pass uygulamasına eklenmesi gerekiyor.

Bu nedenle, Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği / Aşı Sertifikası ile yurt seyahat çıkış mümkün değil.

Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği / Aşı Sertifikası ile yurt dışı seyahat mümkün değil

18 yaş altı çocuklar aşı pasaportu nasıl alabilir

15 yaşını doldurmuş çocuklar; Nüfus Cüzdanı, T.C. Yeni Kimlik Kartı, Nüfus Müdürlüğünce Verilmiş Geçerli Geçici Kimlik Belgesi ve pasaport ile PTT şubelerine veya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı elçilik ve konsolosluklara bizzat başvurarak E-Devlet şifresi alabiliyor.

E- Devlet şifresi alındıktan sonra tüm işlemleri kendileri gerçekleştirebiliyor.

Hayat Eve Sığar (HES) Uygulaması ile dijital sağlık sertifikası nasıl oluşturulur

HES uygulaması ile aşı sertifikası, AB Uyumlu Sağlık Pasaportu vb sertifikaların oluşturulması mümkün değil.

HES uygulamasına eklenen ” AB Uyumlu Sağlık Pasaportu ” seçeneği ile sadece T.C. Sağlık Bakanlığı HealthPass Mobil Uygulaması cep telefonuna indirilebiliyor.

HES uygulaması ile “AB Uyumlu Sağlık Pasaportu” oluşturulması mümkün değil

HES veya Health Pass uygulamaları ile Aşı, Bağışıklık Sertifikası ve COVID-19 Test Sertifikası oluşturulması mümkün değildir.

Söz konusu sertifikalar yukarıda da bahsettiğimiz üzere sadece E-Nabız internet sitesi üzerinden yapılıyor.

Henüz aşılanmamış kişiler AB ülkelerine seyahat edebilecek mi

Evet. AB Dijital COVID Sertifikası, AB içinde serbest dolaşımı kolaylaştırmalıdır. AB’de temel bir hak olan serbest dolaşımın ön koşulu olmayacak. 

AB Dijital COVID Sertifikası, genellikle geçerli halk sağlığı kısıtlamaları kapsamında gerekli olan test sonuçlarını da kanıtlayacaktır. 

Özetle, sadece aşı olanlar değil, PCR testi olanlar ve hastalığı geçirmiş olanlar da AB üye ülkelere seyahat edebilecekler.

Dünyada Dijital COVID Sertifika uygulamaları

Avrupa Parlamentosu yaptığı açıklamada, COVID-19 ile savaşmak adına geliştirilen uygulamalar için katı veri gizliliği ve merkezi olmayan yapının benimsenmesini talep etmişti.

Halihazırda kullanılan Dijital COVID Sertifikalarının neredeyse tamamı devlet kontrolündeki bilgisayarlar aracılığı ile oluşturuluyor ve teyit ediliyor.

Kişisel verileri üzerinde tam kontrol sahibi olmak isteyen kişiler, Blokzincir tabanlı uygulamaları talep ediyorlar.

IBM’in Digital Health Pass çözümü üzerine inşa edilmiş Excelsior Pass uygulaması, ABD’de New York eyaletinde denenmeye başladı.

New York Excelsior Pass

Digital Health Pass çözümünde Blok zincir nasıl bir rol oynuyor?

Digital Health Pass, temelinde W3C Açık Yazılım Standartlarının yer aldığı dağıtılmış bir kimlik mimarisini kullanıyor.

Kuruluşlar arasında gerçekleşen, bireylerin onay verdikleri ancak esasen veri alışverişinin dışında bırakıldıkları geleneksel veri alışverişinden farklı olarak dağıtılmış bir kimlik mimarisi, bireylerin aktif katılımcılar olmalarına olanak tanıyor. Bireylere, verileri üzerinde kontrol sunar ve verilerinin nasıl kullanılacağını seçebilmelerini sağlıyor. 

Uygulama ile hiçbir kişisel bilgi toplanmıyor veya saklanmıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı HealthPass Mobil Uygulaması ile hangi veriler işleniyor

Uygulama ile kişisel verilerin nasıl işlendiğine dair bilgi, uygulamanın açıklamamalar bölümünde yer alıyor. (Android için tıklayınız )

Avrupa Birliği uyumlu aşı pasaportu nedir başlıklı yazım sonrası ilginizi çekebilecek diğer yazılarım:

Türkiye Cumhuriyeti aşı kimliği nedir nasıl alınır

Koronavirüs aşısı ne zaman nerede ve nasıl yapılacak

HES kodu mesajla (SMS) nasıl alınır

Kaynaklar:

AB Dijital COVID Sertifikası teknik özellikleri

IBM Digital Health Pass

HEALTHnGO

New York’ta blokzinciri tabanlı sağlık pasaportu hayata geçiyor

E- Devlet – Sıkça sorulan sorular