Uyuz hastalığı nasıl anlaşılır
Skabiyez Uyuz nedir. Uyuz hastalığı nasıl anlaşılır. Skabiyez Uyuz kaç günde bulaşır. Uyuz geçtikten sonra kaşıntı ne kadar sürer. Kolonya uyuza iyi gelir mi. Kükürtlü sabun uyuza iyi gelir mi.
Uyuz nedir
Uyuz hastalığı, Sarcoptes Scabiei isimli, mikroskop ile görülebilecek kadar küçük böceklerin sebep olduğu bir cilt hastalığıdır. Böcek, insan cildinin içinde tüneller açarak ilerler ve yumurtalarını bırakır.
Skabiyez- Uyuz hastalığı nasıl anlaşılır
Uyuzun en önemli belirtisi, şiddetli gece kaşıntısıdır. Kaşıntı, gündüz saatlerinde de olur. Ancak, gece yatağa girildiğinde artar. Hatta, uykudan uyandırabilecek şekilde şiddetli kaşıntı da görülebilir.
Kaşıntı genellikle el parmak aralarında, el bileklerinin iç taraflarında, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda daha sık olur.
Gece artan kaşıntı uyuz hastalığını akla getirmeli
Eğer gece artan kaşıntı var ve aynı evde yaşadığınız başka bir kişide de bu şikayetler var ise, sebebi kuvvetle muhtemel uyuz hastalığıdır.
Uyuz neden gece kaşıntı yapar
Dişi uyuz böceği, geceleri cilt altında oyuklar açarak ilerler ve dışkılar. Böceğin dışkısına karşı insan vücudu alerjik reaksiyon gösterir. Bu nedenle özellikle gece yorganın altında artan kaşıntı varsa ilk önce akla uyuz hastalığı gelmeli
Skabiyez – Uyuz nasıl bulaşır
Hastalık, genellikle uzun süreli yakın temas ile bulaşır. 15 dakikalık ayı yatakta yatma, el ele tutuşma uyuz bulaşması için yeterlidir. Aynı elbiselerin giyilmesi, aynı havlunun kullanılması uyuzun bulaşmasını kolaylaştırır.
Uyuz kaç günde bulaşır
Hastalığın bulaşması için günlere gerek yok. Aynı yatakta, koltukta 15-20 dakika oturma, ele ele tutuşma, bulaşma için yeterlidir
Uyuz, bulaştıktan kaç gün sonra anlaşılır
İlk defa uyuza yakalanan bir kişide kaşıntının başlaması 1,5 ay kadar sürebilir. Ancak, kaşıntı ve şişlikler başlamadan önce kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir.
İkinci kez uyuza yakalananlarda kaşıntı daha erken başlar
Daha önce uyuza yakalanan bir kişide kaşıntı, maruz kaldıktan 1-4 gün içinde ortaya çıkar.
Uyuz tedavisi nasıl yapılır
Tedavi için çeşitli krem ve losyonlar bulunur. Bazı kremler sadece 1 gece, bazıları ise 3 gece peş peşe kullanılır. Yapılan tedavi sonrası, cilt içinde kalmış yumurtalardan yeni uyuz böceğinin çıkma ihtimali vardır. Bundan dolayı, ilk tedaviden 1 hafta sonra tedavi tekrarlanabilir.
Eğer krem ve losyon tedavisi başarılı olmaz ise, hekim tarafından özel bir karışım ilaç önerilir. Bu ilaç, eczacılar tarafından eczanede hazırlanır ve 10 gün boyunca kullanılır.
Tedavide dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir
Birçok hasta, hastalığı geçmedi diye doktor doktor gezmektedir. Uyuz tedavisinde en çok dikkat edilmesi gereken şey, yatılan yatağın ve elbiselerin uyuz böceğinden temizlenmesidir. Şöyle ki, kremleri doğru kullandınız ama yattığınız yatağı ve elbiselerinizi temizlemediniz. İşte bu durumda yatağınızdaki ve elbiselerinizdeki uyuz böceği yine size bulaşacaktır.
Bu nedenle aşağıdaki hususlara çok dikkat edin
- Krem tedavisinden sonra yatak çarşafları, havlu ve yıkanabilir çamaşırlarınızı 60 derecede yıkayın. Yıkanamayacak elbiselerinizi ve ayakkabılarınızı çöp poşetine koyup ağzını sıkıca kapatın. En az 5 gün poşeti açmayın.
- Yatağınızın üzerini kalın bir naylon ile örtün ve bunun üzerine çarşaf serip yatın. Bundaki amaç, yatağın içindeki uyuz böceğinin size ulaşmasını engellemek ve açlıktan ölmesini sağlamaktır.
- Halıları, yerleri ve koltukları mutlaka yıkayın veya elektrikli süpürge ile temizleyin.
Uyuz geçtikten sonra kaşıntı ne kadar sürer
Doğru bir tedaviden sonra dahi, vücutta kalan ölü uyuz böceği ve artıklarına karşı alerji nedeniyle kaşıntı 2 ila 6 hafta daha devam edebilir.
Moralinizi bozmayın. Kaşıntıya dayanamaz iseniz doktorunuz size alerji hapı ve kremi verebilir.
Skabiyez yani uyuz sonrası ekzema olabilir
Uyuz tedavisinde kullanılan kremler, bazı hastalarda cilt kuruluğuna ve ekzemaya neden olabilir. Bundan dolayı, hasta uyuzdan kurtulmasına rağmen kaşıntısı devam edebilir. Bu hastalara hekim tarafından nemlendirici kremler verilir. Eğer nemlendirici kremler işe yaramaz ise kortizonlu kremler tedaviye eklenebilir.
Kolonya uyuza iyi gelir mi
Kolonya içindeki alkol, kısa bir süre uyuzdaki kaşıntıyı azaltır. Ancak, Uyuza sebep olan böceği öldürmeyeceği için uyuz tedavisinde kolonya bir işe yaramaz. Aksine, kolonya uyuz nedeniyle tahriş olmuş cildinize daha fazla hasar verebilir. Bu nedenle, uyuz hastalığından şüphe ediyorsanız en kısa sürede hekiminize başvurun.
Kükürtlü sabun uyuza iyi gelir mi
Uyuz tedavisinde Kükürt diğer adı ile Sülfür kullanılıyor. Ancak, tek başına kükürtlü sabun kullanmak işe yaramaz. Doktorunuzun verdiği kremleri kullanmadan önce duş alırken, kükürtlü sabun kullanımı tavsiye edilir. Bu nedenle, uyuz hastalığından şüphe ediyorsanız en kısa sürede hekiminize başvurun.
Eczaneden uyuz ilacı alıp kullanabilir miyim
Hekiminize muayene olmadan hiç bir uyuz ilacını kullanmayın. Bazı uyuz krem ve losyonları, özellikle gebeler için son derece tehlikelidir. Hekimler, Uyuzun yeni başlayıp başlamadığı, şiddeti ve görülme yeri gibi hususlar göz önünde bulundurarak farklı tedaviler verir.
Kaynaklar:
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü
Çok faydalı bir çalışma olmuş hocam.Elinize, emeğinize sağlık.
hocam selamlar. kaşıntısız uyuz olur mu? yani kaşıntı yok ama kabarma var ve kırmızı noktalarda var. böyle olur mu? (ve diğer uyuz belirtileri)
Merhabalar.
Yazıda da belirttiğim üzere, Dişi uyuz böceğinin dışkısına karşı insan vücudu alerjik reaksiyon gösterir. Bu alerjik reaksiyonun düşük seviyede olduğu kişilerde kaşıntı çok az olabiliyor.
Kesin tanı için mutlaka hekime başvurun.
Geçmiş olsun
Merhaba hocam, ben daha önceden uyuz geçirmiş biriyim ve bir senedir uyuz olmuyorum, tedavimi oldum. Birkaç gündür arkadaşım kaşınıyor ama alerji olduğunu söylüyor, doktora göründü, doktor uyuz yok dedi. Bende ondan birkaç gün sonra küçücük nokta şeklinde nadir izler gördüm elimde çünkü ondan korkup uyuz losyonu kullandım birkaç gün bulaşmasın diye, alerji yapmış olabilir mi losyon? Çünkü izler kabuklu olmuyor ve tünelde yok. Elimin üstünde var ve ayağımın üstünde. Normalde uyuz geçirdiğimde avuç için ve ayak parmaklarımla ayak altım çok kaşınırdı. Egzama olmuş olabilir miyim? Kolonya ve dezenfektan da çok kullanıyorum.
Merhaba hocam kardeşim gol uyuz hastalığına yakalanmiş ama ortalam 2 aydır uyuzlarmiş haberimiz olmadigi için tokalaştik bı 25 30 dakik kadar yan yana oturduk ama tokalasmaktan Baska temasimiz olmadı bulaşma ihtimali ne kadar ?