Propolis Koronavirüse iyi gelir mi
Propolis nedir, ne işe yarar. Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Propolis Koronavirüse iyi gelir mi. Nasıl kullanılır
Propolis nedir
Propolis; bal arıları tarafından bitkilerin farklı kısımlarından topladıkları salgıları, çeşitli enzimler ve bal mumu gibi maddeler ile birleştirerek ürettikleri reçineye benzer, kahverenginde maddedir.

Yunanca bir kelime olan Propolis; “pro” (ön, savunma) ve “polis” (şehir) kelimelerin birleşmesiyle
oluşur. Porpolis, arı kolonileri için şehrin yani kovanın savunulması anlamına gelmektedir.
Arılar Propolisi, yağmacı canlıların girişini önlemek için kovan girişini daraltmak için kullanırlar. Ayrıca, kovan sıcaklığını sabitlemek, kovan içinde ölen ve taşınamayacak özellikteki canlıları mumyalamak için kullanırlar.
Arılar, petek gözlerini önce propolis ile sıvar, sonra da ana arı yumurtasını bırakır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine bal, polen ve arı sütünü koyarlar. Böylece, arılar tarafından üretilen her şey kovanda bozulmadan saklanır.
Propolis ne işe yarar
Bazı hastalıkların tedavisinde vücut direncini artırmada, fonksiyonel özellik kazandırması ve muhafaza süresinin uzatılması amacıyla gıdalarda, yumrulu bitkilerin çimlenmesini önlemesi nedeniyle bitkilerin saklanmasında propolis kullanılıyor
Ayrıca, kozmetik sanayinde, mobilyaların cilalanmasında ve hayvanların beslenmesinde de propolis kullanılıyor.
Propolis, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor
DİKKAT! Kesinlikle tedavinizi düzenleyen ve sizi takip eden hekiminizin bilgisi dışında Propolis te dahil olmak üzere hiç bir şeyi kullanmayın.
Doğal da olsa, bilinçsizce kullanılan her şey ilaçlarınızın etkisini azaltabilir veya artırabilir. Bu da, tedavinizin kötüye gitmesine hatta ÖLÜMÜNÜZE dahi neden olabilir.
Propolisin, başta kalın bağırsak ve meme kanseri olmak üzere birçok kansere karşı koruyucu ve iyileştirici etkisi bulunuyor
Antioksidan, nöromodülatör ve nöroprotektif özelliği nedeniyle Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde faydasının olduğu belirlenmiştir
Propolisin yan etkileri ve zararları neler
Ham Propolisin ve içerdiği maddelerin herhangi bir standart düzeyi olmadığı için, yan etkileri ve zehirlenme seviyelerinde farklılık görülüyor.
Diyaliz hastalarının, kan sulandırıcı ilaç kullananların, bal alerjisi olanların Propolis kullanmaması gerekiyor
Nasıl kullanılır
Propolisin, kovandan çıktığı ham hali ile sindirilmesi neredeyse mümkün değildir. Yaklaşık 300 farklı organik bileşikten oluşan saf propolisin, gıda mühendislerinin kontrolünde özütlenmesi gerekir.

Piyasada, damla, sprey, pastil ve hap olarak veya diğer bal türevleri ile karışık şekilde bulunuyor.
Satın almadan önce mutlaka, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmiş ruhsatının olup olmadığı kontrol edilmeli.
E Ticaret sitelerinden sipariş verecek iseniz, Ticaret Bakanlığı ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) kaydının olup olmadığına dikkat edilmeli.
Propolis Koronavirüse iyi gelir mi
Koronavirüs, insan hücrelerindeki ACE-2 kapılarına bağlanarak içeriye giriyo ve hücreler içerisinde kendisini kopya ederek tüm vücuda yayılıyor.
Bazı hastalarda ise, bağışıklık sistemi virüse karşı aşırı tepki göstererek, sağlıklı hücrelere de saldırıyor.

Propolis, Koronavirüsün insan hücrelerindeki ACE-2 kapılarına bağlanmasını azaltıyor ve bağışıklık sisteminin sitokin fırtınası adı verilen aşırı tepkisini önlüyor. Bu sayede, başta akciğerler olmak üzere birçok organdaki hasarı önleyebiliyor.
Ancak, bu konuda detaylı çalışmalara ihtiyaç bulunuyor.
Koronavirüse bağlı Covid-19 hastalığından korunmak için, takviye edici gıda olarak günlük beslenmemizde faydalı olacağı şüphesizdir.
Koronavirüs hastaları aman dikkat
Covid-19 hastaları, filyasyon ekipleri veya hastanede göre yapan hekimler tarafından verilen ilaçları tam olarak kullanmalıyız.
Söz konusu ilaçlar, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından seçilen ve takip edilen ilaçlardır.
Kaynaklar:
Acun S, Gül, H, 2020. Fonksiyonel Bir Ürün Olan Propolisin Sağlık Üzerine Etkisi
Konu ile ilgili diğer yazılarım:
Koronavirüs (SARS-CoV-2) nedir