Okul sporları lisans sorunu giderildi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul kulüplerinde çoğu branşta artık her yıl sağlık raporu zorunluluğu yok. 11/10/2022 tarihinde okul sporları lisans sorunu giderildi.
İlk ve ortaöğretim okullarındaki sporcu lisans sorunu ne idi

Gençlik Spor Bakanlığına bağlı spor kulüplerinde spor yapan sporcuların, lisans yenileme için sağlık raporu almalarına gerek yok. Ancak, okul kulüplerinde spor yapan öğrencilerin her yıl rapor almaları gerekiyordu.
Örneğin, X futbol kulübünde futbol sporu yapan bir sporcu, İLK kez sporcu lisansı çıkartırken sağlık muayenesi oluyor. Ertesi yıllarda lisans yenileme için sağlık raporu gerekmiyordu. Ancak, aynı öğrenci öğrenim gördüğü lisenin futbol kulübünde lisans yenilemek için her yıl sağlık raporu almak zorunda idi.
Okul sporları lisans sorunu giderildi
Artık, okul sporları kapsamındaki çoğu spor faaliyeti için her yıl doktora gidip sağlık raporu alma zorunluluğu kaldırıldı. Sadece İLK kez sporcu lisansı çıkarılması için sağlık muayenesi ve sağlık raporu gerekiyor.
Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliğinde 11/10/2022 tarihinde yapılan değişiklik ile bu fark giderildi.
Hangi spor branşlarında her yıl sağlık raporu gerekiyor
2022-2023 Okul Spor Faaliyetleri Lisans İşlemlerinde Uygulanacak Sağlık İzin Belgesi Bildirim Tablosu yayınlandı. Tabloda, hangi spor branşlarında her yıl sağlık raporu gerektiği yer alıyor.
Basketbol, Buz Hokeyi, Paletli Yüzme ve Voleybol dallarında her yıl lisan yenileme için sağlık raporu gerekiyor.
Atletizm, Kros, Futbol ve Futsal için her yıl sağlık raporu zorunluluğu artık yok.
Tabloya, https://spor.gsb.gov.tr/okulsportal/ adresinden erişilebiliyor


Spor Yapabilir Raporları SADECE Lisanslı Sporcular için gerekli
Sadece LİSANSLI SPOR yapacak sporcuların Sağlık Muayenesi ve Sağlık Raporu amacıyla hekimlere gönderilmesi gerekiyor. Lisans harici spor faaliyetleri için kişilerin sağlık muayenesine ve sağlık raporuna zorlanmaları SUÇTUR.
Sağlık Raporları, kişinin kayıtlı olduğu aile hekimi veya hastanelerde görev yapan hekimler tarafından veriliyor. Raporlar, E-Sporcu Raporu sistemi üzerinden elektronik ortamda düzenlenmek zorunda.
Kişi, kayıtlı olduğu aile hekimine yaptığı başvuru sonrasında gerek görülür ise uzman hekime sevk edilir. İlgili uzman hekim tarafından olumlu rapor verildikten sonra, aile hekimine geri dönmeye gerek yok
Sağlık raporlarının kağıt çıktısı verilmiyor
Hekimler tarafından sağlık raporları E-Rapor sisteminde elektronik ortamda dolduruluyor. Bu raporlar, ilgili okul yetkilileri tarafından sistem üzerinden görülüyor
Sporcu Lisansı Sağlık Raporunda “Spor Yapabilir” açıklaması yer almaz
Spor Bilgi Sistemi Okul Sporları Modülü kullanım kılavuzunda, sağlık raporunda “Spor Yapabilir” ibaresinin yer alması gerektiği şeklinde HATALI bir bilgi yer almaktadır.
Sağlık raporlarının özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmekte. Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge uyarınca, Rapor formatında belirtilen ifadeler dışında başvuruya özel ifade istenemez.

Ortak hükümler
MADDE 44(3) Yönerge’de özel düzenlemesi bulunduğu belirtilen raporlar dışında birinci basamak
Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge
sağlık tesislerinde Yönerge eki Ek-5 Durum Bildirir Tek Hekim Sağlık Raporu Formatı dışında
başka bir formatta rapor düzenlenemez. Birinci basamak sağlık tesislerinde düzenlenen raporlar
hekimlerce aksine bir tarih belirtilmediği durumlarda 1 (bir) yıl boyunca geçerlidir. Bu süre
içinde farklı nedenle ile tekrar rapor düzenlenmesine gerek yoktur. Rapor formatında belirtilen
ifadeler dışında başvuruya özel ifade istenemez
Konu ile ilgili yazılar:
Sporcu Öğrenci Lisansları sorun olmaya devam ediyor