KYK yurtlarına kayıt için sağlık raporu

Özel üniversite yurtları ve devletin KYK yurtlarına kayıt için sağlık raporu gerekli mi? İster özel üniversite yurtları olsun ister devletin KYK üniversite yurtları olsun 2022 yılından beri SAĞLIK RAPORU İSTENMİYOR. Sizde rapor isteyen kişilere aşağıdaki ayrıntılı bilgileri gösterin. Ayrıca, Verem Savaş Dispanserine gidip akciğer filmi çektirmek zorunlu da DEĞİL.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarına kayıt için artık sağlık raporu istenmiyor

Yükseköğrenim öğrencilerinin eğitim-öğretimlerini kolaylaştırmak amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından işletilen yurtların idaresi ile barındırma usul ve esasları, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YURT HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ ile düzenleniyor.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarına kayıt için sağlık raporu istenmiyor
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarına kayıt için sağlık raporu istenmiyor

Söz konusu yönetmeliğin Barınma şartları başlıklı 6ıncı maddesi uyarınca, öğrencilerden artık sağlık raporu İSTENMİYOR. Öğrencilerden, akıl ve ruh hastalığının olmadığına ve bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair BEYANDA bulunması isteniyor

Barınma şartları
MADDE 6 – (1) Öğrencinin yurtlarda barınması için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması.

b) Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması.


ğ) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığının olmadığına ve bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair beyanda bulunması.

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YURT HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

Yani, öğrenciden doktora gidip, muayene olup sağlık raporu alması istenmiyor. Öğrenciden, akıl hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmadığına dair bir evraka imza atması isteniyor.

Devlet yani KYK yurtlarına kesin kayıtta sağlık raporu isteniyor mu?

KYK yurtlarına kesin kayıt sırasında da artık sağlık raporu istenmiyor.

Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde de, kesin kayıt sırasında istenen belgeler arasında sağlık raporu yok.

Genel Müdürlüğün internet sitesine erişim için tıklayınız

Özel üniversite yurtları için sağlık raporu gerekiyor mu

özel üniversite yurtları için de sağlık raporu artık gerekmiyor
özel üniversite yurtları için de sağlık raporu artık gerekmiyor

09/09/2022 tarihinde yayımlanan Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği ile özel üniversite yurtları için de sağlık raporu gerekliliği kaldırıldı.

YÜKSEKÖĞRENİM ÖZEL BARINMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti sunmak amacıyla gerçek veya tüzel kişiler tarafından özel barınma kurumu açılmasına, işletilmesine ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Barınma şartları

MADDE 22- (1) Kurumlarda barınacak öğrencilerde;

a) Herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmak,

b) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma suçlarından mahkûm olmamak,

c) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanda bulunmak,

şartları aranır.

(2) Barınma şartlarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılan veya barınma sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybeden öğrencinin kurum ile ilişiği kesilir.

(3) Kurum gerekli gördüğü hallerde disiplin kurulu kararıyla öğrenciden akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmadığına dair rapor isteyebilir. İstenilen raporun sunulmaması halinde öğrencinin kurumla ilişiği kesilir.

(4) Hizmet sunum taahhütnamesinde belirtilen barınma hizmeti ücretini üst üste iki ay ödemeyen öğrencinin kurum ile ilişiği kesilir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 56- (1) 2/7/2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

09/09/2022 tarihinde yayımlanan Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği

Yürürlükten kaldırılan eski Yönetmelikte de aslında sağlık raporu zorunluluğu yoktu. Yönetmeliğin M.21/1/c maddesinde yer alan “Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmamak, şartları aranır.” hükmü, sağlık raporu zorunluluğu gibi algılanıyordu.

Son yönetmelik ile bu konuya açıklık getirilmiş oldu.

Özetle, özel üniversite yurtlarına kayıt için başvuracak öğrencilerin,

Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığım bulunmamaktadır”

şeklinde bir dilekçe verip kendi imzalarını atmaları yeterli.

Öğrenci yurtlarına kayıt için Verem Savaş Dispanserine gidip akciğer filmi çektirmek zorunlu mu?

Yurtlara kayıt için Verem Savaş Dispanserinde gidip akciğer filmi çektirmek zorunluluğu yoktur.

Sağlık Bakanlığının 2017 yılında vermiş olduğu görüş yazısı uyarınca;

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğrenci pansiyonları ve tüzel kişiler tarafından açılan öğrenci yurtları,

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalacak öğrenciler tüberküloz açısından risk grubunda bulunmuyor.

Sağlık Bakanlığının ilgili yazısı için tıklayınız

ÖZEL Ortaokul Yurtları için Sağlık Raporu Gerekiyor mu

Gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletilen yani ÖZEL orta okul yurtları ile ilgili düzenlemeler,

Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumları Barınma Hizmetleri Yönetmeliği ile düzenleniyor. Bu yurtlarda yatılı kalacak öğrencilerin sağlık muayenesinden geçerek sağlık raporu almaları gerekiyor.

ORTAOKUL VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖZEL

BARINMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere öğrenim dönemlerinde barınma hizmetleri sunmak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından öğrenci yurdu ve öğrenci pansiyonu açılmasına, işletilmesine ve bunların denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî okullara ait yurt ve pansiyonlar, yükseköğrenime devam eden öğrencilere barınma hizmeti veren yerler, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna göre açılan yurt ve pansiyonlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu ile 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 184 üncü ve 188 inci maddelerine göre açılan ve işletilen yurtlar, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununa ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 184 üncü ve 189 uncu maddelerine göre açılan ve işletilen sporcu eğitim merkezleri ve olimpik hazırlık merkezleri ile bağımsız spor federasyonları tarafından açılan ve işletilen kamp merkezleri hariç olmak üzere, ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilere barınma hizmetlerini sunmak amacıyla açılan ve işletilen öğrenci yurdu ve öğrenci pansiyonlarına ilişkin iş ve işlemler ile bu kurumlarda barınma hizmeti alan öğrencilere ilişkin disiplin iş ve işlemlerini kapsar.

Öğrenci kayıt işlemleri

MADDE 23 – (1) Kurumlardan barınma hizmeti alacak öğrencilerin kayıt kabullerinde aşağıdaki belgeler istenir:

a) Müracaat dilekçesi.

b) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için kimlik kartı fotokopisi.

c) Öğrencinin öğrenimine devam ettiğini gösteren belge.

ç) Sağlık durumunun kurumda kalmasına elverişli olduğunu belirten ve hekim tarafından düzenlenen sağlık raporu.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=34847&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

Devlete ait ortaokul ve lise yurtlarına kayıt için sağlık raporu gerekiyor mu

 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumları yurtlarına kayıt için sağlık raporu gerekiyor.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI RESMİ OKULLARDA YATILILIK, BURSLULUK, SOSYAL YARDIMLAR VE OKUL PANSİYONLARI  YÖNETMELİĞİ

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) (Değişik:RG-6/6/2024-32568-CK-8625/1 md.) Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı yatılılık, bursluluk, sosyal yardımlar ve okul pansiyonlarına yönelik iş ve işlemlerde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

(2) (Ek:RG-6/6/2024-32568-CK-8625/1 md.) Bu Yönetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı yurt içi örgün ve resmî ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumları ve özel eğitim okullarında öğrenim gören öğrencileri kapsar.

Yatılılık ve bursluluk başvuruları

MADDE 4-

Yatılı öğrencilerin kayıt kabulleri

(2) Parasız yatılılığa başvuracak öğrencilerde aşağıdaki şartlar aranır.

a) Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b) (Değişik:RG-6/6/2024-32568-CK-8625/3 md.) Okulların hazırlık sınıfı dâhil 5-12 nci sınıflarında öğrenci olmak.

c) Bir önceki veyahut içinde bulunulan ders yılında okul değiştirme cezası almamış olmak.

ç) Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının beş katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.

d) Yatılı okumasına engel hastalığı bulunmadığına dair hekim raporu almak.

e) (Ek:RG-6/6/2024-32568-CK-8625/3 md.) Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler için örgün eğitim çağı dışına çıkmamış olmak.

(3) Paralı yatılılığa başvuracak öğrencilerde aşağıdaki şartlar aranır.

a) Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b) (Değişik:RG-6/6/2024-32568-CK-8625/3 md.) Resmî veya özel örgün ortaöğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak.

c) Bir önceki veyahut içinde bulunulan ders yılında okul değiştirme cezası almamış olmak.

ç) Yatılı okumasına engel hastalığı bulunmadığına dair hekim raporu bulunmak.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20169487&MevzuatTur=21&MevzuatTertip=5

Sağlık Raporlarında kurum ve kişilerin isteği üzerine ek açıklama yazılabilir mi

Kişi ve kuruluşların talebi ile rapor formatında belirtilen ifadeler dışında başvuruya özel ifade istenemez. Ayrıca, kişi ve kuruluşların kendi yayınladıkları sağlık raporu formatlarının herhangi bir geçerliliği bulunmuyor.

ONÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ortak ve Son Hükümler
Ortak hükümler
MADDE 44

(3) Yönerge’de özel düzenlemesi bulunduğu belirtilen raporlar dışında birinci basamak
sağlık tesislerinde Yönerge eki Ek-5 Durum Bildirir Tek Hekim Sağlık Raporu Formatı dışında
başka bir formatta rapor düzenlenemez.
Birinci basamak sağlık tesislerinde düzenlenen raporlar
hekimlerce aksine bir tarih belirtilmediği durumlarda 1 (bir) yıl boyunca geçerlidir. Bu süre
içinde farklı nedenle ile tekrar rapor düzenlenmesine gerek yoktur. Rapor formatında belirtilen
ifadeler dışında BAŞVURUYA ÖZEL İFADE İSTENEMEZ.

Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge

KYK yurtlarına kayıt için sağlık raporu konulu yazım ile ilgili diğer yazılarım

Üniversite kayıtta tek hekim sağlık raporu

Kişisel Sağlık Bilgi Formu Nedir