Kolostomi torbası nasıl reçete edilir
Urostomi, ostomi ve kolostomi torbası nasıl reçete edilir. Yeni cihaz reçetesi nedir nasıl oluşturulur
27 Temmuz 2022 tarihli SUT değişikliğine dikkat
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 27 Temmuz 2022 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) ostomi malzemelerinin kodlarını ve reçete kurallarını değiştirdi. Eski SUTta yer alan malzeme kodları ile düzenlenen sağlık raporları geçersiz duruma düştü. Bu nedenle, tıbbi cihaz yani tıbbi malzeme reçete edilebilmesi için tüm raporların 27 Temmuz tarihinden sonra düzenlenmesi gerekiyor.
Ürostomi, kolostomi, ileostomi SUT kodları nedir- Temmuz 2022 itibari ile
- A10136 – Ostomi Pastası (Ürostomi, kolostomi, ileostomi)
- A10137 – Kolostomi, ileostomi torbası (Tek parça, filtre dahil)
- A10138 – Kolostomi, ileostomi torbası (Adaptör için, filtre dahil)
- A10139 – Ostomi adaptörü (Ürostomi, kolostomi, ileostomi)
- A10140 – Urostomi torbası (Tek parça)
- A10141 – Urostomi torbası (Adaptör için)
Urostomi, ostomi ve kolostomi torbası REÇETEM sisteminde reçete edilmeli
Kolostomi, urostomi ve tüm ostomi malzemeleri e reçete olarak Sağlık Bakanlığı REÇETEM sistemi ile reçete edilmek zorunda. İşlem, Reçetelerim bölümünden tıbbi malzeme reçetesi tanzim edilemiyor. Tıbbi malzemeler, Yeni Cihaz Reçetesi Oluştur bölümünden girilerek reçete edilmeli.
Kolostomi torbası nasıl reçete edilir
Tüm ostomi malzemeleri, https://recetem.enabiz.gov.tr/ adresindeki Sağlık Bakanlığı REÇETEM sistemi üzerinden E- Reçete olarak tanzim ediliyor. Kişiye kağıt çıktı verilmesine gerek yoktur. Kişinin E Nabız sistemine kayıtlı cep telefonu numarasına Medula Reçete Numarası Kısa Mesaj (SMS) olarak gönderiliyor.
Kolostomi torbası ve diğer tüm ostomi malzemelerini reçete etmek için, Reçetem sisteminde sol menünün altındaki Yeni Cihaz Reçetesi Oluştur linkine tıklanır.
Açılan Tıbbi Cihaz Reçetesi oluştur ekranında Tanı ve Reçete Türü menüsünden kişinin tanısı seçilir. Ancak, kişinin raporu SGK Medula sisteminde görülmediği için tanı ve reçete edilmesi gereken malzemenin bilgisine ulaşılamıyor. Bu sorunu aşmak için ilk etapta rastgele bir tanı giriyoruz.
Reçete Bilgisi – Tıbbi Cihaz Adı menüsünde ise reçete edilecek malzemenin ismi girilmeli. Ancak, sağlık raporundaki malzeme kodlarını göremediğimiz için işlemin ilerlemesi için rastgele ostomi seçiyoruz.
Rapor bilgisine reçeteye malzeme eklenmeden ulaşılmıyor
Malzeme ismi reçeteye eklendikten sonra sol kısımdaki küçük kutucuğu tıklıyoruz ve hastanın kayıtlı raporunu açıyoruz.
Kişinin raporu açılınca, reçete edilmesi gereken malzemelerin kodları da ortaya çıkıyor. Sol üst taraftaki kutucuğu işaretliyoruz.
Az önce raporda gördüğümüz kodlar ile reçeteyi tanzim ediyoruz. Her kalem malzeme sonrası sol taraftaki rapor kutucuğunu işaretleyip açılan sayfada da raporu seçiyoruz.
.
Rapor reçeteye aktarıldığında, hangi malzemenin hangi süre ile kaç tane reçete edilmesi gerekiyor ise tüm bilgileri sistem reçeteye aktarıyor
Ostomi pastası ayda 2 adet, Kolostomi, ileostomi torbası da ayda 60 adet olarak reçeteye aktarıyor. Deneme amaçlı en üstte girdiğimiz ürostomi torbasını da sağ taraftaki dişli çark menüsü ile siliyoruz.
Son aşamada Medula Reçete Numarası alınıyor
Reçeteyi kaydet dediğimizde ise, ilaç reçetelerinde olduğu gibi malzeme bilgisi de SGK Medula sistemine gönderiliyor. Ardından, Medula sistemi reçeteyi kabul ederse Medula Reçete Numarası bilgisi geliyor.
Kaynaklar:
T.C Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi sistemi
İlginizi çekebilecek diğer yazılar
Grip aşısı reçete ederken yaşanan sorunlar
.