Hastane dışında doğan bebeklerin nüfus kayıtları

Hastane dışında doğan bebeklerin nüfus kayıtları nasıl yapılır?

Bazı illerde, hastane dışında, evde veya 112 ambulanslarında dünyaya gelen bebeklerin nüfus kütüklerine kayıtları için, annelerinin gebelik izlemlerini yapmış olan Aile Hekimlerinden Doğum Belgesi istendiği yönünde duyumlar alınmaktadır.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda 19/10/2017 tarihinde yapılan değişiklikler sonrası Doğum Bildirim Sisteminde birtakım yeni düzenlemeler hayata geçirilmiştir.

Konu ile ilgili olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından yazılı açıklamalar yapılmıştır.

Buna rağmen bazı illerde özellikle de 112 Acil Yardım Ambulanslarında dünyaya gelen bebeklerin doğum bildirimleri için hastane yönetimi tarafından kişiler Aile Hekimlerine yönlendirilmekte olup, bu tür hatalı işlemleri uygulamaya çalışan kişilere ilgili Bakanlık yazılarını hatırlatmanız tavsiye edilmektedir.

Doğum 112 ambulansında gerçekleşmiş ise, ambulansın gittiği sağlık kuruluşunda doğum raporu tanzim edilir

Doğumun 112 Acil Yardım Ambulanslarında gerçekleşmesi halinde, çocuğun ve annenin kabul edildiği sağlık kuruluşlarınca, doğum yapan anneden sorumlu hekim tarafından doğum raporu düzenlenmesi ve elektronik ortamda imzalanarak onaylanması gerekmektedir.

Anneyi gebeliği boyunca takip eden Aile Hekiminin doğum raporu vermesi KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

Söz konusu yazılar http://www.ailehekimihukuku.com/?p=1576 adresinde paylaşılmıştır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarım:
Ölüm Belgesi olmadan cenaze defnedilirse Nüfus Kaydına nasıl işlenebilir