Grip aşısı reçete ederken yaşanan sorunlar
Hastanelerde görev yapan hekimler ile Aile Hekimleri tarafından grip aşısı reçete ederken yaşanan sorunlar ile ilgili bir yazı hazırladım. Umarım çözüme katkı sağlayabilirim. (30/12/2020 tarihi itibari ile Halk Sağlığı Grip Aşısı- Çin Sinovac Grip Aşısı reçeteleme işlemi de eklendi)
Grip aşısı uygulanacak kişilere E Nabız Sistemi karar veriyor
Kimlere öncelikli olarak grip aşısı uygulanacağı, Bilim Kurulu tarafından hazırlanan bir algoritmayı kullanan E-Nabız Sistemi tarafından belirlenmektedir. Ancak, henüz söz konusu algoritma resmi olarak kamuoyu ile paylaşılmamıştır.
Öncelikli olarak grip aşısı uygulanacak grup:
- 26 haftadan sonra gebelere ve doğumdan sonraki 2 haftalık dönemdeki kadınlar,
- 65 yaş üzerinde en az 1 kronik hastalığı olanlar,
- 5 yaş altında kronik hastalığı olan çocuklar,
- 5 yaş – 65 yaş arasında 2 kronik rahatsızlığı olan kişiler,
- Sağlık çalışanları,
- Organ nakli olan kişiler
Grip Aşısı nasıl reçete ediliyor
Grip aşısı, Reçetem Bilgi Sistemi üzerinden elektronik imza aracılığı ile reçete ediliyor.
Eğer, kişi influenza açısından öncelikli yüksek risk grubunda risk grubunda değil ise, Reçetem Bilgi Sistemi reçeteye izin vermiyor.
Grip aşısı reçete edildikten sonra reçete numarası E-Nabız sisteminde de görülebiliyor. Ancak bu reçete numarası SGK Medula numarası DEĞİL, Reçetem Sisteminin numarasıdır. Aradaki farka dikkat edelim
30.12.2020 tarihi itibari ile Halk Sağlığı Grip Aşısı nasıl reçete edilir
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 29/12/2020 tarihli duyurusu sonrası, Reçetem Sisteminde gerekli düzenleme yapılmıştır.
06/01/2021 tarihi itibari ile tüm HBYS ve AHBS yazılımlarında güncelleme yapılmış olup, “Halk Sağlığı Grip Aşısı” olarak seçim yapılması gerekmektedir.
Aşı bilgisi HBYS/AHBS aracılığı ile E-Nabız sistemine gönderilirken, “HALK SAĞLIĞI HARİCİ TEMİN EDİLEN (ÖZEL) AŞI İLE UYGULANDI” seçeneği ile aşının barkod bilgisi okutularak kayıt altına alınması gerekmektedir.
Grip aşısı reçete ederken yaşanan sorunlar neler
Sorun 1: Grip aşısı, Reçetem Bilgi Sistemi ile reçete edildikten sonra, ikinci kez reçete edilmesine izin vermiyor.
Kişi, reçete numarasını eczaneye vermesine rağmen ilaç depolarında aşı yoksa ve 3 gün içinde eczaneye ulaşıp SGK Medula sistemine işlenemez ise, Medula aşının bedelini ödemiyor.
Diyelim aşı 7 gün sonra temin edilebildi. Kişi, reçeteyi düzenleyen hekime veya başka bir hekime başvurarak tekrar grip aşısı reçete ettirmek istediğinde, Reçetem Bilgi Sistemi grip aşısının ikinci kez reçete edilmesine izin vermiyor.
Sebebinin, risk grubunda olan kişilerin üzerinden 1den fazla grip aşısı teminin önlenmesi olduğunu düşünüyoruz.
Çözümü: Kişi, reçetesi ile başvurduğu eczaneye giderek reçetesinin iptal edilmesini talep etmeli. Daha sonra, reçeteyi düzenleyen hekime tekrar başvurarak eski reçetenin iptalini istemeli. Bundan sonra yeni tarihli yeni bir reçetenin tanzim edilmesini istemeli.
Reçete İptali Nasıl Yapılır?
Hastanın E-Nabız hesabına girilerek daha önce reçete edilmiş influenza aşısının Reçete numarası kopyalanır
Reçetem Bilgi Sisteminde, sol menüden Reçetelerim sekmesine tıklanır. Açılan ekranda, Reçete Numarası bölümüne E Nabız Sisteminden kopyalanan kod yapıştırılıp aranır.
Arama sonucunda ilgili reçete alt bölümde belirir. Eğer eczane tarafından grip aşısı temin edilememiş ve kendi sistemlerinden reçete silinmiş ise, hekim de bu ekrandan reçeteyi silebilir.
Eğer bu yöntem uzun geliyor ise, hiç E-Nabız ekranı ile uğraşmadan doğrudan Reçetelerim sekmesine girilir. Burada, Başlangıç Tarihi reçetenin düzenlenme tarihinden önce bir tarih olarak seçilir.
Aşağıda sıralanan hastaya düzenlenen reçete-reçeteler arasından influenza aşısına ait reçete bulunup silinir.
Sorun 2: Grip aşısı ile birlikte kişiye başka ilaçlar da reçete edilmişti. Reçete silinince onlar da siliniyor
Çözüm: Maalesef bu durumun tek çözümü grip aşısı reçete edilirken aynı reçetede başka bir ilaca yer verilmemesi. Kişiye grip aşısının yanında ilaç reçete edilmek zorunda ise; önce ilaçlar manuel olarak kağıt ortamda reçete edilmeli, grip aşısı ise Renkli Reçete Sisteminde ayrı olarak tek başına reçete edilmeli.
EK: 2023 yılı itibari ile Reçetem sistemi, grip aşısı reçete edilirken reçetede başka bir ilaç olmasına izin vermiyor.
Sorun 3: SGK, ödeme tarihi gelmemesi nedeniyle grip aşısı bedelini ödemiyor
Grip aşısı, yılda 1 kez uygulanan bir aşıdır. Bundan dolayı, reçete edilirken 1 Yılda 1X1 dozunda reçete edilmesi gerekiyor. Ancak, önceki yıl Aralık ayında reçete edilmişse, bu yıl Kasım ayında SGK, aşı bedelini ödemiyor.
Çözüm: Kişi yüksek risk grubunda olduğu için Reçetem Bilgi Sistemi reçeteye onay vermiştir. SGK, aşının bedeli ile ilgili kurumdur. SGK, aşı bedelini ödemiyor ise vatandaş aşıyı ücreti ile alabilir. “Aşıyı sistem vermiyor” diye bir şey söz konusu değildir.
Ertesi yıl aynı sorunu yaşamamak için, reçete ederken 1 günde 1 şeklinde reçete edilebilir
Aşı reçete ettiğim bir hasta başka bir ilaç ta ekletmek isteyince reçeteyi silip tekrar yazdığımda bu ilaç reçete edilmiştir diye hata veriyor.
Reçetem de aşı gözükmüyor ama yazmaya çalışınca da yazılmıştır diyor.
Son çare reçetem yardım masasını aradım kayıt oluşturdular sorun çözülünce mail atacaklar
Grip aşısı reçete edildikten sonra bir daha reçete edilemez.
Daha önce tanzim edilen reçetenin silinmesi ŞART.
Eğer ilk reçetede grip aşısı yanında başka ilaçlar da reçete edilmiş, kişi grip aşısını temin edememiş , 4. günde tekrar grip aşısı reçete ettirmek için geldi ise, diğer ilaçların bedelleri SGK’dan karşılandığı için reçete silinmesi daha büyük bir sorun halini alır.
Bu nedenle, GRİP AŞISI REÇETE EDERKEN MUTLAKA TEK BAŞINA REÇETE EDELİM.
Veya, önce protokol açıp ilaçları reçete edip kağıt ortamda manuel reçete verelim.
Daha sonra da ayrı bir protokol kaydı açıp tek başına grip aşısı reçete edip bunu Reçetem Sistemine gönderelim.
22.09.2023 influvac ve vaxigrip ikisi de risk grubunda değilseniz para ile dahi alamıyorsunuz. koşulları sağlamıyorsanız e-reçete sistemi protokol numarası oluşturmuyor.