E Yoklama işlemi yapmak istiyorum

E Devlet ile ASAL E Yoklama işlemi yapmak istiyorum. E Devlet ile askerlik yoklama başvurusu nasıl yapılır. Asal yoklama fotoğraf düzenleme sorunu nasıl çözülür.

Askerlik Yoklaması Nedir

Askerlik Yoklaması; yükümlülerin sağlık muayenelerinin yapılarak askerliğe elverişli olup olmadıkları, öğrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin tespiti işlemidir.

Askerlik Yükümlüsü Ne Demek

Askerlik hizmetini, 7179 sayılı Askeralma Kanunu hükümleri gereğince yerine getirmek veya yerine getirmiş sayılmak zorunda olan erkek Türk vatandaşı YÜKÜMLÜ olarak tanımlanmıştır.

Askerlik Yoklaması Ne Zaman Yapılır

Askerlik çağına girenler ile bunlarla işleme tabi daha yaşlı doğumluların yoklaması, her yıl 1 Ocak
günü başlar ve o yılın 31 Aralık (dâhil) gününe kadar devam eder. Başka bir deyiş ile, artık eskisi gibi belirli dönemlerde yoklama yapılmıyor. Yoklama, yıl içinde 12 ay boyunca yapılıyor.

Askere giriş muayenelerini kim yapar

Askere giriş muayenesi diğer adı ile Askerlik Yoklaması Sağlık Muayenesini, öncelikle yükümlünün kayıtlı olduğu aile hekimi yapar. Eğer yükümlünün askerlik şubesi il dışında ise, müracaat ettiği askerlik şubesine en yakın resmî sağlık kuruluşundaki hekim tarafından yapılır.

Sağlık muayene ve onay işlemleri
MADDE 15

(2) Sağlık muayeneleri; öncelikle yükümlünün kayıtlı olduğu aile hekimi, yoksa müracaat ettiği askerlik
şubesine en yakın resmî sağlık kuruluşundaki hekim tarafından yapılır. Aile hekimlerince veya resmî sağlık kuruluşunca hakkında karar verilmeyenler Sağlık Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilir.

7179 sayılı Askeralma Kanunu

Misafir Hasta olarak başka bir Aile Hekimine muayene olabilir miyim

Kayıtlı olunmayan aile hekimlerine, misafir hasta adı altında askerlik yoklaması yapılması mümkün değildir.

Mevzuattaki “en yakın sağlık kuruluşundaki tek tabip” cümlesi, Sağlık Bakanlığı tarafından “EN YAKIN TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ” olarak tespit edilmiştir.

Askere giriş sağlık muayenelerini kim yapar
Askere giriş sağlık muayenelerini kim yapar – E Yoklama işlemi yapmak istiyorum

Ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya “askerliğe elverişli değildir” kararlarını kim verir?

Yükümlüler hakkında verilecek ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya “askerliğe elverişli değildir” kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili sağlık kuruluşunun sağlık kuruludur. (7179 sayılı Kanun M.15/5)

Yoklama Kaçağı ne demek?

Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanlara Yoklama Kaçağı denir.

Yoklama kaçağına ne ceza verilir?

Mesai saatleri içerisinde yakalanan yoklama kaçakları, en yakın askerlik şubesine getirilirler. Mesai saatleri dışında veya askerlik şubesinin bulunmadığı yerlerde yakalananlar ilgili kolluk kuvveti (polis, jandarma) tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhâl serbest bırakılırlar. (7179 sayılı Kanun M.26)

Yakalananlar, kaçak kaldıkları her gün karşılığı 10 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır. Ancak, yakalanmadan askerlik şubesine kendiliğinden başvuranlar kaçak kaldıkları her gün karşılığı 5 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır. (7179 sayılı Kanun M.24/1)

Yapılan muayenelerinde askerliğe elverişli olmadıkları anlaşılanlar, askerlikten muafiyet hakkı olanlar ile bu Kanunda belirtilen nedenlerle erteleme hakkı olduğu hâlde süresi içerisinde işlem yaptırmayanlara erteleme sürelerine denk gelen günler için idari para cezası uygulanmaz. (7179 sayılı Kanun M.24/2)

E Devlet ile ASAL E Yoklama işlemi nasıl yapılır?

E-Devlet üzerinden sunulan bu hizmetin amacı;
 Yükümlülerin askerlik yoklaması işlemlerinde doldurmaları istenen belgeleri askerlik şubelerine gelmeden doldurmalarını sağlamak,
 Askerlik yoklaması sağlık muayenelerini askerlik şubelerine gelmeden bağlı oldukları aile hekimlerine müracaat ederek tamamlamalarına imkan sağlamaktır.

Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile Giriş yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabilirsiniz.

E- Devlet sistemine kesinlikle Google ile girmeyin! Adresi kendiniz yazın

e-Devlet Kapısı’nın adresi www.turkiye.gov.tr’dir. Daha güvenli kullanım için adresi kendiniz yazmayı tercih ediniz.

Size e-Posta ile gelen, başka web sayfaları üzerinde bulunan veya arama motorları üzerinde bulunan bağlantılara tıklamayınız.

Google’da “E-Devlet” şeklinde arama yapıp, karşınıza çıkan sonucun SAHTE bir site olma ihtimali her zaman vardır.

Ayrıca, işlemlerinizi diz üstü veya masa üstü bilgisayarlardan yapmanızı tavsiye ediyorum. Cep telefonları ile yapılan işlemlerde, özellikle de fotoğraf yükleme işlemlerinde sorun yaşanmaktadır.

E-Devlet Kapısı dahilinde veri güvenliğinin sağlanması için güvenli bağlantı (kilit) simgesi göründüğünden emin olunuz.
E-Devlet Kapısı dahilinde veri güvenliğinin sağlanması için güvenli bağlantı (kilit) simgesi göründüğünden emin olunuz.
Giriş yaptıktan sonra arama satırına asal yoklama yazıyoruz
Giriş yaptıktan sonra arama satırına asal yoklama yazıyoruz

İlk Defa Yapılacak ASAL Yoklama Başvurusu

Askerlik yoklama işlemine tabi iseniz ve daha önce askerlik yoklaması başvurusu yapmadıysanız hizmet bağlantısına tıkladığınızda Bilgilendirme ve Onay Formu açılacaktır.

Bu sayfadaki bilgilendirme yazısını dikkatli bir şekilde okuduktan sonra “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum, anladım ve kabul ediyorum.” ibaresini işaretlemeniz gerekmektedir. Daha sonra “Devam Et” butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Sonraki aşamada, Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu İletişim Bilgileri ekranı açılacaktır. Bu ekranda, Kimlik Bilgileriniz görüntülenir. İletişim Bilgileri başlığı altında ilgili alanları doldurmanız gerekmektedir.

E Yoklama işlemi yapmak istiyorum - Fotoğraf yükleme aşaması
E Yoklama işlemi yapmak istiyorum – Fotoğraf yükleme aşaması

Ayrıca Fotoğraf Ekleme alanında, “Dosya Ekleyin” düğmesine tıklayıp ilgili dosyayı seçerek veya yüklemek istediğiniz dosyayı ekranda belirtilen alana sürükleyerek fotoğrafınızı eklemeniz gerekmektedir.

Ekleyeceğiniz fotoğrafınız ile ilgili aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.

  • “Fotoğraflar, son 6 ay içerisinde ön cepheden çekilmiş, yüzün tamamı açık, net olacak, iki kulak ve alın açıkça görülebilmelidir,
  • Şapka-kep-güneş gözlüğü vb. aksesuar kullanılmayacak, uygun kıyafetli olmalıdır
  • Dosya boyutu en fazla 0,85 MB büyüklüğünde, .JPEG veya .JPG formatında olmak zorundadır. Bu nedenle, fotoğraf çekmeden önce kameranın kalite ayarlarını düşürün.
  • Mutlaka cep telefonunuzu YATAY yani YAN olarak tutup fotoğrafınızı çekin.
  • İmkanının var başvuru işlemini masaüstü veya diz üstü bilgisayar ile yapın. Cep telefonu ile çok sık sorun yaşanmakta
Fotoğraf düzenleme işlemini mutlaka diz üstü veya masa üstü bilgisayardan yapınız. Cep telefonları ile yapılan işlemler genellikle sorunlu olmaktadır.
Fotoğraf düzenleme işlemini mutlaka diz üstü veya masa üstü bilgisayardan yapınız. Cep telefonları ile yapılan işlemler genellikle sorunlu olmaktadır.

UYARI: Talimata uygun, kendisine ait fotoğraf yükleyenlerin işlemleri yapılacaktır. Kendisine ait olmayan fotoğraf yükleyenlerin aile hekimlerince ve askerlik şubelerince işlemleri yapılmayacak olup bu yükümlüler hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Kısa Kısa

-Doldurmuş olduğunuz formların çıktısını almanıza gerek yoktur

-Aile Hekiminizdeki işlemlerinizi tamamladıktan sonra askerlik şubenize gitmenize gerek yoktur.

-Yoklama Kaçağı durumunda iseniz, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) uyarınca adresinizin bulunduğu ilçedeki askerlik şubesine giderek sevk işleminizi yaptırmanız gerekmektedir, aksi takdirde cezalı durumuna düşeceksiniz.

-Aile Hekiminizce hastaneye sevk edilmeniz halinde, hastanedeki işlemlerinizi tamamlamayı müteakip bir (-1-) iş günü sonrasında hastane evraklarınızla birlikte en yakın Askerlik Şubesi Başkanlığına müracaat etmeniz gerekmektedir.

Diğer tüm işlemler hakkındaki ayrıntılı bilgiyi, Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının hazırlamış olduğu, Askeralma Yoklama İşlemleri Yükümlü Kullanım Kılavuzunda bulabilirsiniz. Kılavuza erişim için tıklayınız

E Yoklama işlemi yapmak istiyorum Askeralma Yoklama İşlemleri  Yükümlü Kullanım Kılavuzu
E Yoklama işlemi yapmak istiyorum – Askeralma Yoklama İşlemleri Yükümlü Kullanım Kılavuzu

Yükümlülerin yoklama, sınıflandırma, celp, sevk, erteleme, muafiyet, muvazzaflık, cezalı yükümlülere yapılacak işlemler ile personelin askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılması ilgili ayrıntılar Askeralma Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. Yönetmeliğe erişim için tıklayınız

Konu ile ilgili diğer yazılarım

E Yoklama işlemi yapmak istiyorum

Askerlik Yoklamasında yaşanan teknik sorunlar