E Nabız Ebeveyn Onayı Gerekli Mi
Sağlık Bakanlığı E Nabız Sistemi, tüm sağlık bilgilerinizi yönetebildiğiniz, tıbbi özgeçmişinize tek bir yerden ulaşabildiğiniz bir kişisel sağlık kaydı sistemidir. 16 yaşın altında çocuklarınız varsa, “Paylaşım – Çocuklarım” bölümünde çocuklarınızın sağlık kayıtlarını bu ekrandan görebilirsiniz. Acaba, bu işlem için E Nabız Ebeveyn Onayı artık gerekli mi ?
E Nabız Ebeveyn Onayı
Çocuklarını doktora götürdükten sonra tahlil sonuçlarını öğrenmek isteyen anne ve babalar, sonuçlara sadece E Nabız üzerinden bakabiliyor. Çocukların sağlık bilgilerine ulaşabilmek için her iki ebeveynin de birbirlerine E Nabız hesaplarında Paylaşım bölümünden onay vermeleri gerekiyor.
1.E-Nabız hesabına girildikten sonra, sol menüde en alttaki Paylaşım linkine tıklanır.
2.Açılan sayfanın sağ üst köşesindeki Çocuklarım linkine tıklanır.
3.Eğer çocuklarınızın isimleri ekranda yer almıyor ise “Çocuklarımı Göremiyorum” linkine tıklanır. Aşağıda çocuklarınızın isimleri yer aldıktan sonra, isimlerinin yanında yer alacak “onay ver” linklerine tıklanır. Eşiniz de kendi E-Nabız hesabında aynı işlemleri gerçekleştirdikten sonra, her iki hesapta da çocukların bilgileri açılacaktır.
Yönetmelik uyarınca ebeveyn onay zorunluluğunun kaldırılması gerekiyordu
21.06.2019 tarih ve 30808 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik“in “Çocukların sağlık verilerine erişim” başlıklı 8inci maddesi, birinci fıkrasında yer alan “Ebeveynler, çocuklarına ilişkin sağlık kayıtlarına herhangi bir onaya ihtiyaç duyulmaksızın e-Nabız üzerinden erişebilir.” hükmü ile ebeveyn onayı zorunluluğu kaldırılmıştır.
Buna rağmen E Nabız sisteminde gerekli düzenleme yapılmadığı için ebeveyn onay zorunluluğu devam ediyor.
Ebeveynlerin boşanma veya vefatları halinde çocukların sağlık verilerine erişim
Ebeveynlerin boşanma veya vefatları halinde, çocukların sağlık verilerine erişimde sorun yaşanabilmektedir. Bu sorunun çözümü hakkında, Sağlık Bakanlığı E-Nabız Yardım sayfasında herhangi bir resmi açıklama yer almamaktadır. İnternette de arama yapıldığında hiçbir bilgiye ulaşılamamaktadır.
E-Nabız kurumsal Facebook hesabında ise, “Merhaba. Yaşadığınız sorunu enabiz@saglik.gov.tr adresine mail atabilirseniz teknik ekibimiz sizinle iletişime geçecektir. Sağlıklı günler dileriz.” şeklinde cevaplar verilerek sorun özelden çözülmeye çalışılmaktadır.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Yazılım Destek Merkezine üye olunup sorun iletilebilir
İnternette karşımıza çıkan şikayetlere 2 örnek vermek gerekir ise;
2 çocuk annesiyim, babaları ile ayrıyız ve kendisi benimle iletisim kurmuyor. E-Nabız üzerinden çocuklarımın bilgilerine erişemiyorum. Baba onayı gerekiyormuş, bu onayı da vermedi kendisi. Velayetleri bende olan çocuklarımın bilgilerine, üstelik çok da ulaşmam gerekse, eski eşim ego tatmini yaşayacak diye erişemeyecek miyim?
Neden doğurduğum çocuklarımı görüntüleyebilmek için ebeveyn onayı, yani babanın onayı isteniyor? Bu düpedüz kadın düşmanlığı! 2 oğlum var, babalarından ayrıyım, şimdiki eşimde görüntüleniyor. Ben onay olmadan göremiyorum. Onayda da sıkıntı yaşanıyor.
Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik ile sorun bir derece çözüldü
“Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik“in “Çocukların sağlık verilerine erişim” başlıklı 8inci maddesi, ikinci fıkrasında, “Anne ve babanın boşanması hâlinde velâyet hakkı üzerinde bırakılmayan taraf, çocuk ile velinin faydası gözetilmek suretiyle kişisel verilerin korunması mevzuatına uygun şekilde ve Genel Müdürlükçe belirlenen sınırlar çerçevesinde çocuğa ilişkin sağlık verilerine erişebilir.” hükmü yer almaktadır.
Ancak, Yönetmeliğin yayım tarihi üzerinden 5 ay geçmiş olmasına rağmen, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.
Yönetmelik hükmü ile, Genel Müdürlüğe sınırsız bir yetki verildiği görülmektedir. Fıkra hükmüne istinaden yapılacak düzenlemede, Aile veya Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararlarının mutlak surette dikkate alınması gerektiği aşikardır. Genel Müdürlük tarafından yayımlanacak bir Genelge, hükmün kapsamının ve uygulamasının netlik kazanması açısından son derece faydalı olacaktır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmelik gereğince, Sağlık Tedbir Kararı uygulanan çocukların E Nabız verilerine anne, baba, akrabaları, Aile Hekimleri ve tedavi gördükleri hastanelerdeki hekimlerin erişme usul ve dereceleri hakkında da düzenleme yapılması gerekmektedir.
“Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik“in 12inci maddesinin, Sağlık Tedbir Kararı uygulanan çocukların E Nabız verilerine erişim ve kısıtlaması hakkında yeterli olmayıp, ayrıntılı düzenleme yapılması gerekmektedir.
E Nabız Ebeveyn Onayı artık gerekli mi başlıklı yazımdan sonra, ilginizi çekeceğine inandığım diğer bir yazım:
Çocuk Koruma Kanunu gereğince Sağlık Tedbir Kararı