DEFİN RUHSATI NASIL ALINIR
Ölüm Belgesi ile Defin Ruhsatı aynı şeyler mi. Vefat eden kişinin Defin ruhsatı nereden nasıl alınır. Ölüm belgesi ücretli mi. Adli olaylarda Ölüm Belgesini kim düzenler. Bankalar Ölüm Belgesi isteyebilir mi. Veraset İlamı nedir, nereden nasıl alınır.
Ölüm Belgesi ile Defin Ruhsatı aynı şey mi
Doğal ölüm sonrası vefat eden kişi için düzenlenen Defin Ruhsatı ile Ölüm Belgesi AYNI şeylerdir. 1930 tarihinde yayınlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda “Defin Ruhsatiyesi” olarak tanımlanıyordu. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 26/12/2012 tarihli ve 2012/5 sayılı Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) Genelgesi ile Defin Ruhsatı tanımı yerine Ölüm Belgesi (Gömme İzin Belgesi) tanımı kullanılmaya başlandı.
Ölüm Belgesi tanzimi ile Adli Ölü Muayenesi aynı şeyler mi
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda tarif edilen Defin Ruhsatı – Ölüm Belgesi (Gömme İzin Belgesi) ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda tanımlanan Ölünün Adli Muayenesi FARKLI kavramlardır.
Defin Ruhsatı Ölüm Belgesini kim verir
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 216. maddesinde, belediye tabipleri olan yerlerde defin ruhsatiyelerinin bu tabipler tarafından, bulunmadığı takdirde Hükümet tabipleri tarafından verileceği öngörülüyor idi.
Kanunun 218. Maddesi uyarınca da, bütün hastanelerde ölenlere ait defin ruhsatının, başhekim tarafından düzenlenmesi gerekiyordu.
Danıştay kararı sonrası durum
19/01/2010 tarihli Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelikle Toplum Sağlığı Hekimleri ile Aile Hekimlerine de defin ruhsatı tanzim görevi verilmeye çalışılmıştı.
Danıştay Onyedinci Dairesinin, 28/01/2016 günlü, E. 2015/10968, K. 2016/445 sayılı kararı ile, Yönetmelikte bulunan “…toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekiminin” ibarelerinin İPTALİNE karar verilmişti.
Danıştay’ın kararı sonrası, 6745 sayılı “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Değişlik ile Kanunun İLGİLİ maddesinde yer alan HÜKÜMET TABİBİ kelimeleri, “toplum sağlığı merkezi tabipleri” kelimeleri ile değiştirilmiş, ancak kanunun DİĞER maddelerinde bulunan HÜKÜMET TABİBİ kelimeleri varlıklarını korumaya devam ediyor.
Doktor olmayan yerlerde defin ruhsatını kim verir
Yine 1593 sayılı Kanunun 219uncu maddesinin verdiği yetki ile, sağlık memurları, jandarma komutanları ve köy muhtarları tarafından defin ruhsatı ölüm belgesi verilebiliyor
Defin Ruhsatı Ölüm Belgesi düzenleme işlemlerinin ayrıntıları 2021/7 sayılı Genelge ile düzenleniyor
Defin Ruhsatı – Belgesi (Gömme İzin Belgesi) düzenleme işlemlerinin ayrıntıları, Sağlık Bakanlığının 03/08/2021 tarihli 2021/7 sayılı Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) Genelge ile düzenleniyor. Genelge, Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelikte yer alan hususları ayrıntıları ile düzenlemek amacıyla yayınlanmıştır. Ancak, Yönetmelikte yer alan bazı hususlar Genelgede cevapsız bırakılmıştır.
Hangi hususlar Genelgede cevapsız bırakıldı
Özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşen ölüm olaylarında ölüm belgesinin kim tarafından düzenlenip onaylanacağı,
Belediye tabibi veya hükümet tabibi bulunmayan yerlerde kimin ölüm belgesi düzenlemesi gerektiği,
Ölüm belgesi düzenleme yetkilisi bulunmayan veya makul sürede ulaşılamadığı yerlerde kimler tarafından ölüm belgesi düzenleyebileceği konularında Genelgede açıklama bulunmuyor.
Oysa ki Yönetmelikte;
Ölüm, özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşmiş ise, ölüme sebep olan hastalık esnasında tedavi eden tabibin ölüm belgesi düzenleyebileceği, ancak bu belgenin belediye tabibi, yoksa toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekimi tarafından tasdik edilmek şartıyla geçerli olacağı,
Ölüm belgesi düzenleme yetkilisi bulunmayan veya makul sürede ulaşılamadığı yerlerde ise ölüm belgesinin jandarma karakol komutanları veya köy muhtarları tarafından verileceği,
Belediye tabibi veya hükümet tabibi bulunmayan yerlerde mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından o mahalde görev yapan sağlık personeli, yoksa diğer kamu görevlileri, yoksa jandarma karakol komutanları veya köy muhtarlarına ölüm belgesi düzenleme konusunda eğitim verilmesi gerektiği,
112 ambulans görevlileri vakaya gittiklerinde ölüm gerçekleşmiş ise doğrudan ölüm belgesi verebilecekleri,
Şeklinde hükümler bulunmasına rağmen bu konular hakkında Genelgede hiçbir düzenlemeye yer verilmiyor.
Genelgede, 1593 sayılı Kanun ve Yönetmelikteki hükümler görmeden gelinerek, tüm ölüm belgelerinin hekimler tarafından verilmesi öngörülüyor. Ancak doğal afet vb. mücbir hallere bağlı olarak nöbetçi hekimin müteveffaya ulaşamaması halinde mahalli mülki idari amirden izin almak kaydıyla hekim dışı ölüm belgesi düzenleme yetkilisi tarafından ölüm nedeni yazılmaksızın ölüm belgesi düzenlenebileceği belirtiliyor.
Gerek mülga Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yayımlanan 26/12/2012 tarihli ve 2012/5 sayılı
Genelgede, gerekse 03/08/2021 tarihli 2021/7 sayılı Ölüm Bildirim Sistemi Genelgesinde de HEKİM DIŞI ÖLÜM BELGESİ DÜZENLEME YETKİLİSİ konusunda herhangi bir eğitim ve görevlendirme hükmü bulunmuyor.
Genelge uyarınca Ölüm Belgesini kimler veriyor
Ölüm, sağlık kurumlarında gerçekleşmiş ise;
Bu kurumdaki görevli hekim tarafından ölüm belgesi düzenleniyor. (Yönetmelikte RESMİ ve ÖZEL Sağlık Kuruluşu ayrımı yapılmasına rağmen, Genelgede ayrım bulunmuyor)
Ölüm, sağlık kurumları dışında gerçekleşmiş ise;
Ev, otel, yurt gibi toplu yaşam alanları, bakımevleri, işyeri vb yerlerde ölüm gerçekleşmiş ise Belediye Hekimleri tarafından ölüm belgesi düzenlenir.
Her ne kadar ölüm belgesi düzenleme ile ilgili işlemler, belediyelerin asli görevleri olmasına rağmen, bu görev belediyeler tarafından yerine getirilmiyor ise;
- Mesai saatleri içerisinde: ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezi hekimi,
- Mesai saatleri dışında: belediye başkanı ve başkan yardımcısı hariç tüm belediye hekimleri, ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezi hekimleri ve aile hekimleri tarafından nöbet usulü ile ölüm belgesi düzenlenir.
1 yaş altı bebek ölümlerinde ölüm belgesi nasıl düzenleniyor
Bir (1) yaş altı ölümlerin bildirimleri ve sisteme kayıtlarında 2018/7 sayılı “Bebek Ölümleri İzleme
Sistemi Genelgesi” hükümleri doğrultusunda hareket edilir ve
ÖBS’ye kayıt işlemleri diğer yaş gruplarında yapıldığı şekilde uygulanır. Bebek ölümlerinde bebek T.C. kimlik numarası mevcut ise elektronik olarak tescil işlemi yapılır.
T.C. kimlik numarası olmayan bebek ölümlerinde ölüm belgesi
fiziki olarak il/ilçe nüfus müdürlüğüne tescil yapılmak üzere resmi yazı ile bildirilir. Ölü doğumlarda tescil işlemi yapılmaz.
Ölüm sebebi, şüpheli yani adli ölüm olarak düşünülür ise ölüm belgesini kim verir
Genelge uyarınca, hekim tarafından ölümün adli olay olarak tespiti durumunda,
ÖBS’ye bu şekilde kaydedilir ve adli olay bildirimi yapılır. Adli olaylarda ölen kişinin yakınlarına herhangi bir belge verilmez,
ölüm belgesi adli mercilerden ıslak imzalı olarak alınır.
Adli tıp görevini ifa etmekle yükümlü hekim tarafından ilgili ölüm belgesinin değiştirilerek güncellenmesi mümkündür.
Ölen kişiye ait ölüm belgesi bankalara verilebilir mi
Ölen kişiye ait ölüm belgesi, Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesi
kapsamında mirasçıları dışında hiçbir kişi, kurum ve kuruluşa verilemez.
Mülga Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 14/03/2016 tarih ve 622.02/284 sayılı
Bankaların Ölüm Belgesi Talebi konulu görüş yazısında da, ölüm belgesinin veya ölüm kayıtlarına ilişkin
kişisel bilgi ve belgelerin mevzuatta belirtilenlerin dışında, üçüncü şahıslar tarafından veya
resmî/gayrı resmî kurum/kuruluşlarca talebi ve kullanımı amaç dışı olup verilmesi söz konusu olamayacağı belirtiliyor.
Ölüm Belgesi düzenlenmesi için lojistik ve güvenliği kim sağlamak zorunda
Genelgede il sağlık müdürlükleri ve belediyelerin ,
nöbet tutan personel için nöbet süresince taşınabilir internet bağlantılı bilgisayar ve
gerekli belgelerin çıktısını alabilecek bir yazıcı ile şoförlü araç temin edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Gerek Anayasa, gerek 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gerekse
Sağlık Bakanlığının 14/05/2012 tarihli “Çalışan Güvenliğinin Sağlanması Genelgesi konulu Genelgesi uyarınca,
çalışanı korumak, kamu hizmeti sırasında can ve mal güvenliğini sağlamak İdarenin görevidir. Maalesef gerek Belediyeler gerekse Sağlık Bakanlığı tarafından çalışan güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirler alınmıyor.
Mirasçılık Belgesi – Veraset İlamı nedir, nereden nasıl alınır
Veraset İlamı Nedir
Veraset ilamının diğer adı Mirasçılık Belgesidir. Belge, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 598. Maddesi ile düzenleniyor. Bu belge, vefat eden kişinin mirasçıların yasal haklarını ve miras paylarını gösteriyor
Veraset İlamı Nereden Alınır
Mirasçılık Belgesi diğer adı ile Veraset İlamı, 2 yerden alınıyor. Noterler ve Sulh Hukuk Mahkemeleri.
- Noterlik: En kolay ve hızlı bir şekilde noterlerden veraset ilamı alınabiliyor. 31/3/2011 tarihinde Türk Medeni Kanununda yapılan değişiklik ile, noterler de veraset ilamı düzenleyebilir hale geldi. Mirasçılar, gerekli belgelerle birlikte herhangi bir notere başvurarak bu belgeyi alabiliyorlar.
- Sulh Hukuk Mahkemesi: Mirasçılar, vefat eden kişinin son ikametgahının bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak veraset ilamı talep edebiliyorlar. Eğer mirasçılardan birisinin Elektronik İmzası mevcut ise Vatandaş Uyap sistemine girerek Sulh Hukuk Mahkemesinde Mirasçılık Belgesi İstemi Davası açılabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, karar çıktıktan sonra “Kullanılmayan Gider Avansının” iadesi için yine UYAP üzerinden dilekçe verilmesi gerekiyor. Karar, genellikle 2 iş günü içerisinde çıkıyor.
IV. Mirasçılık belgesi
Madde 598- Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.
Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.
Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.
Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.
Veraset İlamı için gerekli belgeler neler
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Nüfus kayıt örneği
- Ölüm belgesi / Defin Ruhsatı
- (UYAP üzerinden dava açacak iseniz, elinizdeki Ölüm Belgesinin en altındaki kod ile .pdf halini indirebilirsiniz)
- Veraset ilamı talep dilekçesi
Cenaze, ölüm belgesi olmadan gömülmüş ise nüfus işlemleri nasıl yapılıyor.
Eğer cenaze, ölüm belgesi / defin ruhsatı olmadan gömülmüş ise, sonradan ölüm belgesi alınamaz. Bu işlem, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunundaki belgede sahtecilik suçları anlamına geliyor. Bu nedenle hiç bir hekim gömülmüş bir cenaze için sonradan Ölüm Belgesi düzenleyemez. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun 33. maddesi uyarınca nüfus müdürlüklerince tahkikat başlatılıyor. Daha sonra da mülki idare amirinin onayı ile nüfus kayıtlarında ölüm kaydı tescil ediliyor.
Nüfus Müdürlüklerince tahkikat nasıl yapılıyor
Tahkikat kapsamında, ölünün hısımlarının ve ölüm olayını bilenlerin kimlikleri ile yerleşim yeri adresleri tespit ediliyor. Belgeler bir yazı ekinde güvenlik makamlarına mülkî idare amirliği aracılığı ile gönderiliyor. İlgili kişinin ölümünün araştırılması isteniyor.
Ölü olduğu halde aile kütüklerinde sağ görünenler
MADDE 33- (1) Ölmüş olduğu halde aile kütüklerinde sağ görülenlere ait ölüm tutanakları, ölüm olayını gösterir belge ile başvurulması halinde nüfus müdürlüklerince düzenlenir ve gerekli işlem yapılır. Herhangi bir belge ibraz edilememesi durumunda ölüm beyanının doğruluğu nüfus müdürlüklerince tahkik ettirildikten sonra düzenlenecek ölüm tutanağı, mülkî idare amirinin emri ile işleme konulur.