Bayramda Aile Sağlığı Merkezleri Açık Mı

Evet, yine bir mübarek bayram geldi çattı ve internette; “Arefe günü ve Bayramda Aile Hekimliği Sağlık Ocakları Açık Mı?“, “Arefe günü ve Bayramda Aile Sağlığı Merkezleri Açık Mı?”, “Bayramda Hastaneler Açık Mı?”, ” Arefe günü ve bayramda aile hekimleri çalışıyor mu?” soruları aranmaya, ulusal medya ve internet haber sitelerinde de bu sorulara hatalı cevaplar verilmeye başlandı. Peki doğrusu ne?

Aile Sağlığı Merkezleri arefe ve bayramda kapalıdır

Aile Sağlığı Merkezleri ve Hastaneler arefe günü, bayramda ve bayram ertesi KAPALIDIR. Ulusal medyada yer alan aksi yöndeki haberlerinin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır.

Peki, her yıl resmi tatiller ve bayramlar öncesi bu haberler ulusal internet medyasında nasıl yer alıyor? Bu sorunun da cevabı çok basit. Haber sitelerini hazırlayan editörler, arama motorlarından elde ettikleri arama trend istatistikleri uyarınca vatandaşlar tarafından merak edilen konuları her yıl internet sitelerinde paylaşarak reklam gelirlerini artırmayı hedeflerler. Elbette bunu yaparken herhangi bir şekilde konunun uzmanı kişilere veya sağlık muhabirlerine sorarak işin doğrusunu öğrenme yerine, daha önce yayınlanmış haberlerinden kopyala yapıştır yaparak eski haber metinlerini tekrar yayına vermektedirler.

Örnek vermek gerekir ise;

02/06/2019 Hürriyet (Hatalı Bilgi veriyor):

02/06/2019 Posta (Hatalı bilgi veriyor):

02/06/2019 CNN Türk (Kısmen doğru bilgi veriyor):

Bu hatalı haberleri sadece yukarıda örnek vermiş olduğum 3 medya kurumu yapmamakta, tüm internet medyası birbirinden kopyala yapıştır ile alıp okuyucuları ile paylaşmaktadırlar. Bir başka deyiş ile kulaktan kulağa oyunu oynayarak bilginin doğruluğu ve güncelliği merak dahi edilmemektedir.

İşte bu hatalı haberlerin kaynağı olan Sağlık Bakanlığı’nın 1997 tarihli zımni ılga yani günümüzde geçerliliği kalmayan Yönergesi:

Sağlık Ocakları ve resmi tatil günleri nöbet yönerge
Sağlık Ocaklarının Resmi Tatil Günleri Tutacakları Nöbetler ile İlgili Yönerge

Sağlık Ocakları 2010 yılında kapanmıştır

Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri, “Aile Hekimliği Hizmetleri” olarak tanımlanarak 2010 yılından itibaren ülke çapında Aile Hekimleri tarafından sunulmaya başlanmıştır.

Aile Hekimliği Hizmetleri dışında kalan birinci basamak sağlık hizmetlerinin de Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından  sunulmaya başlaması ile Sağlık Ocakları kapatılmış olup, 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun ve alt mevzuatları zımni ılga başka bir deyiş ile üstü kapalı bir şekilde geçersiz hale gelmiştir.

Aile hekimlerinin talepleri ve o ilin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde Aile Hekimliği Hizmetleri haftada 40 saat sunulmakta olup, hastahane poliklinikleri gibi resmi tatil ve bayramlarda da Aile Sağlığı Merkezleri kapalı olup Aile Hekimleri hizmet vermemektedirler.

Medyanın sağlık hizmetleri ile ilgili haberleri yaparken sağlık muhabirlerinin ellerinden geçmesi gerektiğinin basit bir örneğidir bu haberler. Umarım bundan sonra biraz olsun sorumluluk duygusu ile haberleri hazırlarlar…

Benzer konuda yazımız:
https://www.dromersumer.com/blog/28-ekim-yarim-gun-tatil-mi/